Råd & Tips

Råd och tips till våra hyresgäster

Hyreslagen

Klicka här och läs om hyreslagen. Den står under 12 kapitlet.

Tillvalslistan

Nu har vi en listan på tillval som ni kan göra. Priserna är den summan som läggs på hyran per månad och ingår sedan i lägenhetsstandarden. Gå till Tillvalslistan

Byta lägenhet

Ni kan nu fylla i en intresseanmälan om att byta lägenhet. Klicka på följande länk för att komma till formuläret: Byta lägenhet

Autogiro

Autogiro är det enklaste och bekvämaste sättet att betala räkningar. Du behöver inte fylla i några blanketter, inte stå i kö på posten eller banken. Med autogiro överförs pengarna automatiskt på förfallodagen från ditt bankkonto till oss. Du behöver bara se till att det finns pengar på ditt bankkonto dagen innan förfallodagen. Autogiro fungerar för alla bankkonton inklusive personkonto. Räkningen skickas till dig som vanligt, så att du vet hur mycket du skall betala och när.
Vill du betala din hyra via autogiro kan du fylla i blanketten som finns att ladda ner här eller komma in till kontoret och hämta en.
Autogiroanmälan (2219 nedladdningar)

Tvättstugor

Vi har nu installerat ett elektronisk system för bokning av tvättstugetider. Det gäller för tvättstugorna på Kaplansgatan 14, 18 och 20. Tvättider går att boka via internet. Ni som vill boka via internet får ett användarnamn och ett lösenord på kontoret på Biskop Turgots gata 4.
På Centrumbostäders hemsida finns en rubrik med texten Tvättstugebokning. Knappa in användarnamn och lösenord. Dessa identiteter går att byta ut till egna under fliken Aendre brugernavn. Under fliken Reservera tid bokar du in en tvättid. Du kan välja mellan svensk och engelsk text.

Inomhustemperatur

Centrumbostäder har som policy att det skall vara 20-21 grader på dagen i lägenheterna. Temperatur är en mycket subjektiv upplevelse. Det som för en person kan upplevas som perfekt kan av grannen betraktas som hopplöst hög eller frostigt låg. Vid väderomslag känns det ibland lite ruggigt inne. Man fryser och då är det viktigt att titta på termometern. Är temperaturen 20-21 grader är allt som det ska. Man får då ta på sig en kofta om man fryser. Det är viktigt att vädra rätt, gärna med tvärdrag. Vädring ska som bekant ske snabbt och effektivt. Att ha värmen på och samtidigt fönster som alltid står på glänt kostar pengar. Bra inomhusklimat går inte stick i stäv med att hushålla med energi. Det måste få dra lite grann inomhus. Om ventiler stängs eller är smutsiga försämras luftcirkulationen. För att termostatventilen ska fungera bra behövs det fri cirkulation runt den. Därför bör man inte placera soffor eller hänga tunga gardiner framför elementen.

Kabel-TV

De flesta av våra fastigheter är anslutna till com hem. Se programutbudet i nedanstående tabell. Ytterligare information finns att hämta på comhems hemsida: www.comhem.se

Sophantering

Information om sophanteringen.
Glas, kartong, hårdplast, mjölkförpackningar och plåt skall slängas i returstationen på Katedralskolans parkering. Läs mer på denna länk: http://www.skaraenergi.se/avfall
Tidningar och reklamblad släng i container vid hörnet Biskop Turgots gata/Kaplansgatan.
Brännbara sopor är köks- och matavfall, kaffefilter och mjukplast. Dessa placeras i de gröna behållarna som finns i anslutning till fastigheten eller sophusen på gården.
Miljöfarligt avfall lämnas vid OK bensinstation och återvinningscentralen Rödjorna.
Läkemedel lämnas på Apoteket. Möbler, cyklar och TV kan lämnas vid Rödjorna, Axvall.
Öppettider och ordningsregler finns att läsa på denna länk http://www.skaraenergi.se/avfall_